Bemutatkozás

Orvosnak tanultam, de életemet jó ideje – a családom mellett – a szoptató édesanyák támogatása és a szoptatással kapcsolatos ismeretek oktatása tölti ki.

A szoptatási tanácsadás útjára a saját tapasztalataim vittek, amikor a gyermekeim szoptatása kapcsán magam is megtapasztaltam a helyes információk és a támogatás fontosságát, amit akkoriban a gyermekorvosunktól és a védőnőnktől kaptunk meg.

1995-ben találkoztam a La Leche Ligával, évekig jártam Martinovichné Debulay Bianca csoportjába, akinek nem lehetek elég hálás mindazért, amit tőle tanultam. 2001-ben lettem akkreditált LLL szoptatási tanácsadó, azóta foglalkozom rendszeresen szoptatási tanácsadással.

2003-ban tettem le a nemzetközi laktációs szaktanácsadó (IBCLC) vizsgát, amit azóta háromszor újítottam meg. 2012-ben pedig megszereztem a „Laktációs szaktanácsadó” végzettséget igazoló oklevelet is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karán.

Az LLL-től 2014-ben visszavonultam, de az önkéntes munkával nem hagytam fel. Tagja vagyok a Szoptatásért Magyar Egyesületnek, amelynek 2007-2016-ig alelnöke, 2016-2018-ig pedig elnöke voltam, és dolgozom az újjáalakult Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságban is. 2002 óta vezetek szoptatást támogató baba-mama csoportot Érden. Aktív tagja vagyok a „Kötelék – Érd térségi Közösség a Családokért” nevű helyi közösségnek, amely évekig szervezte a „Születés hete”, „Babahordozó hét”, „Szoptass szabadon” helyi rendezvényeit. A Közösség keretében 2014 óta tartunk ingyenes várandósságra, szülésre, szoptatásra felkészítő beszélgetés sorozatokat kollégáimmal.

2004 óta oktatóként tevékenykedem az SZME tanfolyamain és alapítása (2010) óta a Semmelweis Egyetem laktációs szaktanácsadó képzésén. A biológia csodája mind a mai napig lenyűgöz, ezért rendületlenül bújom a szakirodalmat, ami segít abban is, hogy ismereteim folyamatosan naprakészek legyenek.

Az elmúlt két évtizedben a gyakorlatban is megtapasztaltam, mennyire igaz az, amit a Ligában megtanultam: a sikeres szoptatáshoz elhatározás, megfelelő információk és támogatás szükséges, valamint az, hogy nehézség esetén szakszerű segítséget kapjon az édesanya. Ebben igyekszem segíteni a családokat. Miközben elsősorban szoptatással kapcsolatos kérdésekkel foglalkozom, nem tévesztem szem elől, hogy a szoptatás nem csupán anyatejes táplálást jelent, hanem a válaszkész gondoskodás része. Munkám során arra igyekszem rávezetni az édesanyákat, hogy elszakadva a szoptatással, csecsemőgondozással kapcsolatos civilizációs tévhitektől, merjenek a belső megérzéseikre, ösztöneikre hallgatni.